Luni, 05 Decembrie 2022, 04:12:09
Bine ati venit Guest | RSS

C O S M O S U L

Galaxiile

  I

n urma cu aproximativ 10 miliarde de ani a luat nastere universul in urma unei uriase explozii - marele Big Band!!! Evolutia lui imediata incepand cu prima secunda de viata pana in ziua de azi poate fi foarte bine descrisa cu ajutorul teoriei Big-Bang. Acest lucru include expansiunea universului, originea elementelor luminoase si a radiatiilor, cat si intelegerea formarii galaxiilor.

              Expansiunea universului a inceput odata cu Big-Bang, acum 10 miliarde ani in urma. Faptul ca galaxiile se departeaza intre ele este o urmare a acestei explozii si acest lucru a fost descoperit de Hubble. Incepand cu prima secunda dupa Big-Bang, materia - sub forma de neutroni si protoni - era foarte fierbinte si densa.
 
 
              Pe masura ce expansiunea universului se derula, temperatura a inceput sa scada si aceste particule s-au sintetizat in elemente luminoase. Elementele mai grele, din care in mare parte suntem alcatuiti, s-au format mai tarziu in interiorul stelelor si s-au imprastiat apoi in univers in urma exploziilor acestora.

                La aproximativ 10000 ani dupa Big-Bang temperatura a scazut astfel incat universul a inceput sa fie dominat de particule mai mari, nu de lumina si radiatii ca la inceput. Aceasta schimbare a densitatii principalei forme de materie a dus la formarea fortelor gravitationale intre particule. Dupa 10 miliarde de ani vedem rezultatele acestui proces.

                Cele mai indepartate galaxii sunt quasarii. Acestea sunt galaxii tinere care emit in spatiu cantitati enorme de energie. Se afla la distante de peste 10 miliarde a.l. Ele ne dau multe informatii despre modul cum s-a format si a evoluat Universul. Dar despre ele se stiu cele mai putine lucruri. Ar putea exista si alte Universuri paralele grupate intr-un Multivers.

Menul site-ului
Forma intrarii
Cautare
Ceas
Vremea